DESET LET ANSAMBLA ERAZEM

foto1a

Postojna je bila v nedeljo, 15. 9. 2013, zvečer dobesedno na nogah. Jubilejni koncert ansambla Erazem ob njegovi deseti obletnici delovanja je dokazal, da ansambel živi za kraj in kraj za ansambel. To je potrjevalo tudi srebrno priznanje občine Postojna, ki so ga dobili in tudi prisotnost župana na koncertu kljub zdravstvenim težavam.

Na Napotnikovi sceni s Predjamskim gradom v ozadju se je zvrstila kopica odličnih ansamblov: Primorski fantje, ki praznujejo tudi že lep jubilej, Tik tak, Javor, Vikend pa Akordi, ženska pevska skupina Oda iz Moravč, Marjan Urbanija na orglicah, Fantje s Praprotna in za višek večera še Ottavio Brajko. Vse skupaj pa sta povezovala Boris Kopitar in s humorjem gasilec Sašo. Jubilant, ansambel Erazem, je skozi program večera predstavil skladbe z nove plošče Orglice, ki je izšla ta večer.

Polna športna dvorana v Postojni je bila prvi hip razočarana, ker so vsi ansambli, ki so nastopili v programu, zaigrali samo po eno skladbo, odšli z odra in tako pustili obiskovalce nepotešene dobre glasbe. Vendar je bilo to le začetno ogrevanje. Sledila je bogata vsebina programa, ki se je vse bolj stopnjevala.

Že prihod Primorskih fantov je dvignil temperaturo v dvorani. Ko pa so člani ansambla Erazem začeli s Slakovo Minili sta že leti dve in so se jim pridružili na odru še Fantje s Praprotna, je dvorana eksplodirala. Stoje se je dvorana poklonila Lojzetu Slaku in skupaj s Fanti s Praprotna in ob spremljavi ansambla Erazem pela. Tako se je nadaljevalo nato še pri Čebelarju.

Ko pa je na oder prišel sam Ottavio Brajko s harmoniko na ramah, je večer dosegel svoj vrhunec. Najprej je bil vtis, da bo Ottavio samo figura, ki bo popestrila večer. A je bil to račun brez krčmarja. Še sam je raztegnil meh in dokazal, da je še kako glasbeno živ in svež. Na odru so se nato v Zlatem venčku Brajkovih melodij ob ansamblu Erazem v večkratnih valovih zvrstili še enkrat vsi nastopajoči ansambli, sam Ottavio Brajko pa je kot mladenič sodeloval pri petju.

Kaj reči za zaključek? Marsikateri ansambel se lahko zgleduje po organizaciji prireditve, marsikomu naj bo scenarij večera za zgled in vsakdo naj ve, kje so korenine naše narodno zabavne glasbe. Ansamblu Erazem res hvala za tako bogat in lep večer.

Franci Černe